Bomarknaden tar fart: ”Lite vilda västern”

Bomarknaden tar fart: ”Lite vilda västern”

Scrolla för att läsa mer

Bostadspriserna klättrar uppåt. I Stockholm talar spekulanterna åter om ”vilda västern” med budgivningar för miljonbelopp. Många räknar nu med flera räntesänkningar, vittnar mäklare.

Scenväxlingen från den förut mycket svaga bostadsmarknaden är uppenbar när SvD går på visning i Stockholms innerstad. 
– Nu är det lite som Vilda västern igen, konstaterar en av spekulanterna.
I söndags var utgångspriset 7 miljoner för en attraktiv tvårummare på 73 kvadratmeter. I måndags när det var lunchvisning, låg högsta bud på 7,4
miljoner. Och på kvällen passerades 8 miljoner kronor.
Mäklaren Sofia Wetterberg har fått sätta in en extravisning även på måndagseftermiddagen sedan fler verifierade bud har trillat in.  
– Vi mäklare känner av skiftet i marknaden. Det är förstås både psykologi och ekonomi i det här. Men så klart har spekulanterna påverkats när storbankernas prognoser säger att det blir flera räntesänkningar. Som mäklare märker jag det både på fler spekulanter och fler faktiska budgivare.

Barkarby-eskterior-LivingArea.jpg

Ovanligt stort utbud på Hemnet

För april uppger nu Svensk Mäklarstatistik att priserna på bostadsrätter ökade med 1,5 procent och villapriserna med 0,9 procent. Även om prisnivåerna i riket som helhet fortfarande ligger cirka 10 procent under toppnivåerna från våren 2022, har det i praktiken varit breda prisuppgångar varje månad på de flesta håll hittills 2024.
Enligt Hemnet sammanfaller de breda prisuppgångarna i landet med ovanligt stort utbud – 40 procent fler lägenheter ute på Hemnet än under motsvarande månad förra året.
Jätteutbudet kan bromsa prisuppgångarna på många håll. Men i Stockholms innerstad är efterfrågan hittills så pass stor att Svensk Mäklarstatistik för april noterar ett genomsnittspris för bostadsrätter på över 107 000 kronor per kvadratmeter.
Frida Ol-Mårs och hennes sambo Anders och deras lilla bebis Majken hör till spekulanterna på den rymliga tvåa som också SvD besöker.

Barkarby-eskterior-02-CourtyardGeral.jpg

Bostadsrätten från 1930-talet är mycket ljus och välskött och ligger nära Norr
Mälarstrand. Den har viss sjöblick mot Riddarfjärden både från en tvärgata och från gården.

– Vi letar lägenhet brett i hela innerstaden. Vissa objekt blir sålda direkt, medan andra har trög budgivning eller inte får några bud alls, säger Frida Ols-Mårs.
– Min sambo sålde sin lägenhet vid Kungsholms strand för bara ett par veckor sedan. Det var förstås nervöst också att sälja, men det blev budgivning, och nu vågar vi köpa något större. Vi går på flera visningar varje dag, fortsätter Frida Ol-Mårs.

Hopp om räntesänkning påverkar

Stockholm har tillsammans med centrala Göteborg tagit täten i årets prisuppgångar. Över tre månader rör det sig om 4–5 procent högre prisläge i de två storstäderna.
Men Johan Nordenfelt som är informationschef vid Erik Olsson tror inte att man generellt bör räkna med så mycket mer prisuppgång än vi redan haft i år.
– Nu vilar bostadsmarknadens styrka på en positiv marknadspsykologi, som i sin tur bygger på att räntorna går ner. Exakt när de går ner spelar inte så stor roll, så länge man har råd att bo kvar och tron är intakt. Omvänt ger lägre räntor inte så mycket högre priser eftersom de redan är diskonterade i marknaden, säger han.
Även Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, vill vara försiktig om den fortsatta prisutvecklingen. Säsongsmässigt brukar året starta starkt, medan sommarmånaderna är svagare.
– Även om räntorna sjunker och köpare och säljare får allt lättare att mötas blir det inget prisrally framöver. Antalet bostäder till salu är fortsatt rekordstort och många köpares budget är pressad av höga räntor, säger Marcus Svanberg.

Sålda bostäder per år
(https://grafik.svd.se/svg/ThomasSVG/2024/nli%20f%C3%B6rs%C3%A4ljning%20villo
12 månader rullande summa, hela riket.
Källa: Hemnet. Grafik: Thomas Molén

 

Tillbaka