– Jag kan bygga bostäder till en tredjedel av priset och på en tredjedel av tiden! Det var Olav Selvaag som yttrade detta djärva påstående 1948, vilket lade grunden till det som idag är Selvaag Bostad.
Bakgrunden var att Norge saknade över 100 000 bostäder efter kriget. Många familjer delade bostad, några bodde i stugor, baracker eller tält. Landet hade för lite av både byggmaterial, arbetskraft och pengar. Politikerna planerade för storskaligt bostadsbyggande, men alltför lite hände.
Ingenjör Selvaag trodde att problemet kunde lösas genom att bygga mer rationellt. Lättare och enklare konstruktioner kommer att göra det både enklare och mer ekonomiskt överkomligt, förklarade han i tidningsartiklar och brev till alla på Stortinget. Tidningen Morgenposten utmanade honom: Om han ville bygga, skulle tidningen betala. Om han sa nej skulle de skriva att han inte stod för det han sa.
Olav Selvaag antog utmaningen och Morgenposten hittade en tomt på Ekeberg. Den 27 september 1948 påbörjade två män arbetet. Vissa söndagar under byggtiden kom 4–5 000 personer till byggarbetsplatsen, nyfikna på de nya metoderna. Vissa hoppade på golvet och knuffade på väggar. Några hade till och med en hammare med för att testa hur huset höll.
Den 20 december stod det vertikalt delade parhuset färdigt. “Ekeberghuset” hade byggts tre gånger billigare och tre gånger snabbare än normalt. Över 70 000 människor kom för att se det. De som var professionella inom husbyggnad var skeptiska och trodde att huset skulle falla ihop, men det stod där det stod. Något år senare blev Selvaags kontroversiella metoder för husbyggnad den nya standarden. Och Ekensbergshuset står kvar, 75 år senare.